12.5.13

Trühvlitort minu maitse järgi

Panen siia kirja lihtsalt endale teadmiseks, et meelest ei läheks. Niisiis:
  • Biskviitpõhi:
    • 4 muna (2 biskviidikihi jaoks)
    • 4 sl suhkrut
    • 4 sl jahu (osa võib tärklisega asendada)
  • Beseepõhi:
    • 1 munavalge (2 jääb paljuks, põhi ei kuiva korralikult ära ja jääb liiga paks)
    • 1 dl suhkrut
    • (vanilliini - minul polnud, tasub proovida)
  • Kakaokreem:
    • 400 g võid (200 määrimiseks, 200 kaunistamiseks)
    • 2 dl tuhksuhkrut
    • 3 sl kakaopulbrit
    • vanilliini ja rummiessentsi (konjakit võib ka proovida)
  • Trühvlipuru:
    • 1 dl tuhksuhkrut
    • 2 tl vett
    • 1 sl kakaopulbrit
    • vanilliini (võiks ka konjakit, seekord ei kasutanud)
    • (osad retseptid kasutavad vee asemel võid, aga veega oli täitsa ok)
Kõigepealt tee valmis beseepõhi: vahusta munavalge suhkruga kõvaks läikivaks vahuks ja määri tordivormi põhja suurusele (sellest kogusest jagub 24 cm vormi jaoks) küpsetuspaberikettale ühtlaselt laiali. Kuivata 3 tundi 100 kraadi juures.
Biskviidiks vahusta munavalged ja -kollased eraldi, sega õrnalt kokku, lisa sõelutud jahu ja viska ahju.
Kuue munaga põhjast jagub kolmekihilise tordi jaoks, seekord sai liiga palju.
Kreemiks kasutasin puhast võikreemi, ei mingit kondenspiima, nagu paljud soovitavad. Varem olen proovinud ka kondenspiimaga, aga ei meeldi niiväga. Veider on muidugi see, et lapsepõlvest meelde jäänud võikreem, mida ema tegi, oli tema väitel ka kondenspiimaga, mille kohta mul endal aga absoluutselt igasugune mälestus puudub. Võid võiks muidugi kauem vahustada kui mina seda tegin, st tuhksuhkrut ei peaks hamba all tunda jääma, aga seekord tahtsin lihtsalt kiiremini saada. Edit: järgmine kord tegin väga-väga pehme võiga ja kreem sai imekiiresti valmis. Lisaks tuleb kasutada poest ostetud tuhksuhkrut, mitte isetehtut.

Kreemi võiks rohkem ka olla, kolmekihilise tordi puhul sain napilt hakkama.
Trühvlipuru sega kahvliga kokku. Lusikaga läheb tükki ja siis ei aita muud kui tuhksuhkrut/kakaod juurde panna ja veel kahveldada, kuni ilus peen puru on. Soovitatakse ka läbi sõela ajada, aga minul sellist jämedat sõela pole ja kahvliga keerutamisel oli hea tulemus.


Ja siis pole muud kui lao tort kokku ja kaunista ära :). Biskviitpõhjad immuta ohtralt mahla/morsi või mõru kohviga. Beseekiht biskviitide vahele, peale ja külgedele korralikult kakaokreemi ja trühvlipuru peale. Kaunistada võib loomulikult millega iganes, klassika on muidugi roosid ja šokolaadivigurid.

Nämm :)